Ordinære behandlinger

  • En tannlegesjekk er en undersøkelse av munnhule, tenner og tannkjøtt for å sikre flotte tenner og sunn munnhule gjennom hele livet.

    Vi anbefaler en undersøkelse av tenner og munnhule hos en tannlege eller tannpleier jevnlig. Ofte vil 1 gang i året være tilstrekkelig. Slike jevnlige kontroller gjør at man unngår mange problemer med tenner og tannkjøttet.

    En undersøkelse hos oss vil være:

    • Undersøkelse av munnhule, tenner og tannkjøtt

    • 2 røntgenbilder

    • Enkel fjerning av tannstein og airflow

    • Hygieneinstruksjon, fluoranbefalinger og kostholdsveiledning (tilpasset den enkeltes behov)

  • En fylling har som formål å erstatte den del av tannen som er skadet. Skaden kan skyldes hull i tannen (karies), sprekk/fraktur i tannen, mistet fylling eller at man ønsker å skifte en misfarget fylling.

    Fyllingens størrelse, kostnad og tid vil variere avhengig av hvor mye av tannen som er skadet/mangler.

    I noen tilfeller er tannen så skadet at tannen ikke er egnet til å bygges opp med en fylling og krone vil da kunne være et godt alternativ.

  • Krone er en tannerstatning som lages når tannen er så skadet at den ikke lenger kan repareres med vanlig fylling. Krone er et nytt skall rundt eller utenpå tannen.

    Kroner lages ved at tannlegen sliper til resten av tannen, eventuelt setter et implantat i kjeven.

    Det tas avtrykk/scannes og bestemmes farge slik at tanntekniker kan fremstille kronen slik at den passer med resten av tannsettet. Mens tanntekniker produserer kronen, vil pasienten få en midlertidig krone. Den endelige kronen prøves inn på tannen for å kontrollere passform og estetikk. Deretter festes den til den slipte tannen med sterkt lim eller festes til implantatet.

    Materialet som benyttes kan variere avhengig av både estetikk og slitestyrke som kreves i det enkelte tilfellet. Vi vil komme med anbefalinger som vil gi den beste løsningen for din munn. Dette slik at du får en krone som varer lenge og har et estetisk flott resultat.

  • En rotfylling gjøres på tenner hvor nerven er betent eller infisert. Dette kan skje på grunn av dype hull, dype fyllinger, slag mot tannen, tanngnissing eller andre påkjenninger.

    Nerven må da renses ut av røttene og rotkanalene fylles med et rotfyllingsmateriale. Dette er en behandling som krever nøyaktighet og tid og innebærer derfor gjerne flere tannlegebesøk. Dersom tannen er levende settes lokalbedøvelse, men dersom tannen er død, trengs ingen bedøvelse og behandlingen er som regel smertefri.

    Målet med en rotfylling er å hinder at bakterier sprer seg i kjeven og resten av kroppen. Ved hjelp av rotfylling kan man ofte beholde en tann som ellers måtte trekkes. Omtrent 80% av tenner som rotfylles kan beholdes lenge, men ikke alle tenner vil kunne beholdes. Komplikasjoner kan forekomme, og føre til at tannens funksjontid blir redusert. Eksempler er oppblussing av infeksjon, fraktur av instrument i rotkanalen og fraktur av tannen.

    Når tannen er ferdig rotfylt og fri for infeksjon og smerter, må den bygges opp med fyllingsmateriale eller en krone. Det er også viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført.

    Rotfylling er en velprøvd og anerkjent behandling, men som er i stadig utvikling. Her på klinikken tilbyr vi behandling med de nyeste materialer og teknikker.

  • Ved tanntrekking menes fjerning av en tann. Årsaken til at en tann må fjernes kan være flere. Det kan skyldes at tannen er nedbrutt av ubehandlet karies (hull i tannen), visdomstenner som har plager, alvorlig tannkjøttsykdom eller sprekk i tann/rot.

    Behandlingen starter med røntgenbilder. Deretter settes bedøvelse og det kontrolleres at bedøvelsen virker før man setter igang med tannuttrekkingen. Etter at tannen er løsnet og fjernet, legges litt press på området for å minske blødningen.

    Dersom det er mer kompliserte tenner som må fjernes, eksempelvis visdomstenner som kun kommer delvis frem i munnen, tannrot som ligger i nærheten av en nervekanal, tannrot som ligger nær bihuler fjernes disse gjerne kirurgisk.


    Hva gjør jeg med “hullet” i tannrekken?

    Når en tann er fjernet etterlates et hull i tannrekken. Noen velger å ha det slik (litt avhengig av hvor i munnen tannen stod), mens andre ønsker en erstatningsmulighet for den manglende tann. Det finnes da ulike alternativer og vi vil informere om valgmuligheter, kostnader og gi råd.

  • Tannrensing er nødvendig for å opprettholde god munnhygiene, sunne tenner og sunt tannkjøtt. Dersom en ikke rengjør tennene kan en risikere at bakterier hoper seg opp og danner plakk og tannstein. Dette kan videre gi karies/hull i tennene, men også tannkjøttsykdommer som gingvitt og periodontitt.

    Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet uten at festet til tannen er påvirket. Symptomene kan være blødning, hevelse og rødhet. Gingivitt bør behandles, da det ubehandlet kan utvikle seg til periodontitt.

    Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttsbetennelse, da betennelsen omfatter tennenes festeapparat. Betennelsen fører til at beinet rundt tennene brytes ned og gir tennene dårligere feste. Dersom sykdommen ikke behandles vil sykdommen kunne utvikle seg og gi “løse” tenner og i verste fall føre til at tennene faller ut.

    Bakterier, genetikk, dårlig renhold og røyking er noen av faktorene som kan forårsake at sykdommen utvikler seg.

    Vi kontrollerer derfor alltid tannkjøttet for sykdom på undersøkelse her hos oss, og utfører den tannrens og oppfølging som kreves. Hvor grundig tannrensing som kreves avhenger av betennelsens alvorlighetsgrad.

    Etter enhver gjennomført tannrensing er det viktig med gode daglige hygienerutiner for å hindre at bakteriene fester seg til tennene.

    Det er kombinasjonen av god egeninnsats og profesjonell tannrens som holder sykdommen i sjakk.

    Vi tilbyr behandling av tannkjøttsykdom med grundig rens, hygieneinstruksjon og jevnlige kontroller. Vi har også en spesialist som behandler de mer alvorlige gradene av tannkjøttsykdom

Andre kategorier: